.png)
Animal Biosa kan leveres fra oss som en konsentrert startkultur hvor melkesyrebakteriene er i "dvale".
Animal Biosa startkultur aktiveres en gang for å få Animal Biosa tilskuddsfôr og Animal Biosa ensilering.
Ved aktivering blandes Animal Biosa startkultur med vann, melasse og tangmel (og gjerne urter) og det skjer så en aktivering hvor mengden av mikroorganismer mangedobles. For å sikre at det skjer en riktig utvikling av de forskjellige slagene av organismer, kan aktiveringen bare skje en gang. Dvs. at det må brukes ny Animal Biosa startkultur hver gang du aktiverer.
Blandingsforholdet (angitt i volum):
-
94% varmt vann
-
3% melasse
-
3% Animal Biosa startkultur
-
0,3% tangmel
-
Gjerne 0,3% urter (les mer lenger ned)
Fremgangsmåte
-
Fyll lunkent vann i en ren stål- eller
plastbeholder ( ikke kloret vann ) -
Viktig at beholderen som brukes er ren!
-
Løs opp melasse i varmt vann og
hell i plastbeholderen. Bruker man
en høytrykkspyler for å løse opp melassen
må man ikke tilsette startkulturen når vannet
inneholder masse luft (vannet er grått).
-
Tilsett Animal Biosa startkultur når
vannet og melassen er mellom
38 og 40 grader og rør rundt.
-
Når pH er lavere enn 4, tilsett
tangmel og evt. urter.
Urter kan legges i en tøypose slik at de er lette
å fjerne når aktiveringen er ferdig, men de kan også
ligge løse i blandingen.
Temperaturen er viktig
Under oppformeringen bør blandingen ha en temperatur
mellom 30°C og 39°C. Oppvarmingen kan skje ved hjelp
av en akvarievarmer på 300 watt. Etter ca. 5 døgn fjernes
varmeelementet og det røres forsiktig rundt. Eventuelt
skumlag og tilsatte urter fjernes. Etter ytterligere 3 døgn
er oppformeringen klar til bruk. Hvis du ikke bruker
varmeelement bør beholderen stå varmt (20-35°C),
men ikke i direkte sollys. Ved temperaturer under 30°C,
kan prosessen ta litt lengre tid.
Anaerob aktiveringsprosess
Aktiveringen bør helst foregå uten for mye tilgang av oksygen. Et stykke plast på væskeoverflaten vil være velegnet til å gi gode forhold. Under prosessen dannes CO2 som kan ses som bobler på overflaten. Denne CO2 vil danne overtrykk hvis aktiveringen skjer i lufttett beholder. Derfor må et eventuelt lokk være løst inntil prosessen er ferdig etter i alt 8-10 dager. Har du tilgang til pH-måler, kan du følge dannelsen av melkesyre. Prosessen vil være ferdig ved en pH-verdi på ca. 3,5.
Oppbevaring og holdbarhet
Dersom aktiveringen har foregått under gode, hygieniske forhold, har produktet en god holdbarhet. Oppbevares den på rene, fulle kanner under jevn temperatur og beskyttet mot lys, kan den være holdbar opp mot et halvt år.
Har du spørsmål eller trenger hjelp med aktivering?
ta kontakt med oss på +47 62 96 28 00 eller skriv til oss i skjema under.




SPØR OSS

